Witam.
Co to jest ruby?
Pozwolę sobie wkleić z wikipedii bardzo trafne i zwięzłe zdanie:
Ruby to interpretowany, w pełni obiektowy i dynamicznie typowany język programowania stworzony w 1995 roku przez Yukihiro Matsumoto (pseudonim Matz).
Aby zacząć przygodę z ruby musimy go pobrać.
Najlepiej z oficjalnej strony, czyli stąd.
Żeby się czegoś nauczyć wypadałoby przerobić jakiś kurs, a tych po polsku jest niewiele...
A konkretniej:
- niezły tutek na wikibooks
- jakiś artykuł z podstawami
- ciekawie napisany kurs na blogu
- no i "Ruby w 20 minut" ze strony oficjalnej
- nawet fajny tutek na apohllo.pl
Polecam zacząć od "Ruby w 20 minut", a potem według własnego uznania.
Strona 1 z 1
Ruby - start - czyli przydatne linki
Napisano 29 październik 2009 (#3)
Niestety muszę Cię rozczarować, bo akurat linki do polskich kursów ruby nie są łatwe do znalezienia. Dlatego założyłem ten temat. ;-)
A coś swojego może napiszę, jak będzie więcej czasu i się poduczę ruby.
A coś swojego może napiszę, jak będzie więcej czasu i się poduczę ruby.
Ach jak przyjemnie, gdy koniec jest tuż tuż... I wszystko się zawiesza... I nic nie działa już...
Ach jak przyjemnie, gdy błędów w kodzie brak... I nagle prąd wyłączą...
I wszystko trafia szlag!
I wszystko trafia szlag!
Napisano 29 październik 2009 (#4)
Tak sobie przeglądałem te linki i nawet mnie przekonało to do niego , ale samemu trudniej się uczy . Na jakim jesteś poziomie w "Rubinie" ?
Poza tym widzę ,że nie jest aż tak innowacyjny w porównaniu do innych języków.
Jeszcze poszukam , efektów końcowych pracy w ruby .Być może zajmę się nim .
Poza tym widzę ,że nie jest aż tak innowacyjny w porównaniu do innych języków.
Jeszcze poszukam , efektów końcowych pracy w ruby .Być może zajmę się nim .
Napisano 29 październik 2009 (#5)
W ruby jestem początkujący. Mam ostatnio mało czasu, więc niewiele posuwam się do przodu.
Ale to się zmieni, jak dobrze pójdzie.
Język jest innowacyjny, jest kilka ciekawych rozwiązań.
Ma wady i zalety, jak każdy inny. Jednak jest mało popularny (póki co) i to mnie przekonało.
Jakoś kolejny język, którego wszędzie pełno, by mi chyba nie podszedł. ;-)
A to, że samemu trudniej, wiem. W C++ zaczynałem sam i ciężko było. Póki co ruby też sam się uczę.
Ale to się zmieni, jak dobrze pójdzie.
Ma wady i zalety, jak każdy inny. Jednak jest mało popularny (póki co) i to mnie przekonało.
Jakoś kolejny język, którego wszędzie pełno, by mi chyba nie podszedł. ;-)
A to, że samemu trudniej, wiem. W C++ zaczynałem sam i ciężko było. Póki co ruby też sam się uczę.
Ach jak przyjemnie, gdy koniec jest tuż tuż... I wszystko się zawiesza... I nic nie działa już...
I wszystko trafia szlag!
I wszystko trafia szlag!
Napisano 30 październik 2009 (#6)
EmilYoo: a jakiej innowacyjności ty oczekujesz - żeby ci przy wykonywaniu programu kolędy śpiewało? 
96th: Jak ci się odnośniki nie podobają, to na nie nie zaglądaj, a prośby formułuj proszę jak prośby. Ja rozumiem, że jesteś kapryśny i marudny, ale 12 urodziny się zbliżają a to chyba odpowiedni wiek, żeby przestać być babą
96th: Jak ci się odnośniki nie podobają, to na nie nie zaglądaj, a prośby formułuj proszę jak prośby. Ja rozumiem, że jesteś kapryśny i marudny, ale 12 urodziny się zbliżają a to chyba odpowiedni wiek, żeby przestać być babą
[ Polish FLOSS ] <--||--> [ me@YT ] <--||--> [ Pan Dubito ] <--||--> [ Dom w Łodzi ] <--||--> [ me@wiki ]
Napisano 02 listopad 2009 (#10)
Hmm... Nie czuję się zjechany, więc nie ma sprawy. Jednak doza kultury, by się przydała.
A problemy... też mam. ^^ Wiem jak to jest, więc mniejsza z tym. Nie offtopujmy.
EmilYoo z tymi linkami masz zapewniony start, trudny, bo trudny, ale start i to po polsku.
A problemy... też mam. ^^ Wiem jak to jest, więc mniejsza z tym. Nie offtopujmy.
EmilYoo z tymi linkami masz zapewniony start, trudny, bo trudny, ale start i to po polsku.
I wszystko trafia szlag!
I wszystko trafia szlag!
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Twoja reklama tutaj? Zobacz szczegóły Reklama
Partnerzy forum: Bogdan | Strona startowa dla Ciebie! | WEBSTART - Webmasterzy webmasterom | Forum komputerowe | Katalog stron - Bogdan.at | |

Pomoc

Do góry

Kanał RSS