Komputeromaniak.net - Forum Komputerowo-Webmasterskie: S?owem wst?pu - Komputeromaniak.net - Forum Komputerowo-Webmasterskie

Skocz do zawartości




Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

S?owem wst?pu

#1
Krakers  


  • Tytuł Użytkownik
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 22
  • Rejestracja 16 lipiec 2008
  • GG:7243163
  • Płeć:Mężczyzna
  • OS:Windows XP Home Edition
Móg?bym tutaj wklei? wszystko np z wikipedii ale to nie mia?oby sensu bo ka?dy chyba umie googlami si? obs?ugiwa?, napisz? wi?c swoimi s?owami

Wi?c tak:
Macintosh obecnie raczej Mac jest ju? coraz bardziej docenianym systemem i posiada coraz wi?ksz? cz??? rynku, do niedawna nikt w Polsce nie s?ysza? o tym a teraz jakby si? rozejrze? np w Krakowie w ka?dym cenionym sklepie komputerowym jest równie? miejsce dla firmy Apple, podobnie w supermarketach i chocia?by w galerii krakowskiej, co ?wiadczy o tym ?e powoli i do nas dociera to co jest niedoceniane a jednak bardzo cudowne.

Blokada w Polsce jest by? mo?e te? z tego powodu, ?e sprz?t tej firmy cechuje wysoka cena, na któr? sk?ada si? cena sprz?tu <?eby Mac dzia?a? poprawnie najlepiej jest mie? sprz?t firmy apple, nie polecam testowa? na zwyk?ych PC/laptopach>

Sam system Mac OS X Leopard jest jak dla mnie rewelacj?.

Mac jest systemem pod którym bardzo dobrze pracuje si? równie? programistom.

Autorzy zadbali równie? o programy, odpowiedniki np office'a s? du?o przyjemniejsze w u?yciu, moim zdaniem prawie wszystkie produkty maca wyprzedzaj? odpowiedniki Windy

Zalet? s? równie? programy do odtwarzania muzyki i filmów, iTunes jest jak narazie najlepszym programem muzycznym jaki mia?em okazje testowa?, d?wi?k dzi?ki temu programowi jest du?o lepszy ni? puszczany z innych a i mo?liwo?ci grupowania plików muzycznych itd... bajka smile.gif

Sprz?t wydany przez t? firm? jest wysokiej klasy, testowa?em w Galerii Krakowskiej wszystkie rodzaje ich sprz?tu.
MacBook - jest to odpowiednik laptopa, ciekawa klawiatura, wi?kszo?? ma ekrany o przek?tnej 13,3, wi?cej jak 15,3 nie spotka?em
MacBook Air - wersja MacBooka bardzo lekka, w najgrubszym miejscu ma nieca?e 2cm, w najcie?szym oko?o 0,5cm
MacBook Pro - no MacBook z lepszymi parametrami, zazwyczaj lepszy procesor, wi?cej ram, ekran 15-17
Mac Pro - idealna maszyna, dwa dwurdzeniowe procesory Intel Xeon 5100, wi?cej nie b?d? opisywa? bo ?atwo to sprawdzi?, ale lepszej maszyny nigdy nie testowa?em
iMac - bardzo ciekawie zbudowany, wygl?d jak monitor LCD, zajmuje ma?o miejsca a i parametry te? ma ?adne <lepsze ni? mój PC tongue.gif:P> a zajmuje bardzo ma?o miejsca

No to tyle mam nadzieje ?e mnie nie zjedziecie za to ?e tak wychwalam t? firm? ale po prostu takie s? moje odczucia, zobaczymy jak Microsoft z now? Wind? wyleci, mo?e wtedy te? ich doceni? smile.gif
Dołączona grafika
0

#2
TRACKER  


  • Tytuł Persona non grata ;)
  • Grupa Właściciel forum
  • Postów 3261
  • Rejestracja 26 czerwiec 2008
  • JID:tracker20@jabber.org
  • GG:7535236
  • Skype:tracker088
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Polska, SKL
  • OS:Windows 10 (x64)
Zgodz? si? smile.gif Je?li chodzi o cen? jest ona do?? wysoka, je?li za? chodzi o stabilno?? dzia?ania to jest ona do?? wysoka, dlatego te? w stanach zjednoczonych Mac jest u?ywany do?? cz?sto, niestety Polska nie zna jeszcze tego systemu / komputerów. Wyda? 6 ty? na monitor ma?o kto mo?e, do tego ogólnie komputer jest równie? drogi...
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
0

#3
Krakers  


  • Tytuł Użytkownik
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 22
  • Rejestracja 16 lipiec 2008
  • GG:7243163
  • Płeć:Mężczyzna
  • OS:Windows XP Home Edition
no za Mac pro pasowa?oby wyda? 9-17 tysi?cy, a zwyk?ego PC na potrzeby wi?kszo?ci wystarczy wy?o?y? mniej ni? 3 tysi?ce wi?c puki co bardziej op?aca si? trzyma? standardu, zobaczymy w przysz?o?ci, ale jak tak patrze to w ko?cu zaczyna si? jaka? rywalizacja na rynku czyli co za tym pójdzie coraz lepsze technologie b?d? lecie? z cen? w dó? ?eby "kupi? konsumenta ;p"
Dołączona grafika
0

#4
batwing  


  • Tytuł Mastah
  • Grupa Przyjaciele forum
  • Postów 1573
  • Rejestracja 18 lipiec 2008
  • JID:batwing@jabberpl.org
  • GG:11168579
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Łódź
  • OS:Ubuntu + KDE 4.2 / XP pro
13.3 czy 15.3 to oczywi?cie przek?tne a nie rozdzielczo?ci wink.gif Natomiast stwierdzenie, ?e
CYTAT
Na tym systemie dzia?aj? równie? programy windowsowskie, jak i równie? gry itd.

jest nieprawdziwe. Tak si? sk?ada, ?e miewam to nieszcz??cie u?ywa? maca tongue.gif Fakt - milszy w dotyku ni? windy, ale ledwo dech ?apie, ?eby z pola widzenia GNU nie straci? wink.gif

Ma?o kto wie, ?e MacOS ma wi?cej wspólnego z Linuksem ni? z Wind? - otó? Darwin (j?dro systemu) to po prostu przerobione BSD! Licencja MIT/BSD (nikt nie potrafi? mi sensownie ró?nicy wyt?umaczy?, wi?c u?ywam wymiennie tongue.gif ) pozwala (w przeciwie?stwie do GPL) na zamkni?cie kodu po przeróbce (na tej samej jest wydany równie? m.in. Postgres, SSH i oczywi?cie ca?a rodzina systemów z jajkiem BSD wink.gif ) i z tego w?a?nie skorzystali Stefek Jobs i Wo?niak smile.gif

Obecnie maki nie chodz? ju? na prockach PowerPC, tylko na x86 (Mac OSX 10.6 planowany na przysz?y rok ma ju? wspiera? wy??cznie t? platform?), wi?c to tak naprawd? pecety (sam korzysta?em z <tfu>visty</tfu> na jednym z nowszych wypoza?onym w dual-boot - p?ytka z wist? by?a chyba nawet do??czona do kompa blink.gif ).

Co do muzyki, to polecam foobara pod windy a Amaroka pod GNU wink.gif
Jak wymyślę coś fajnego, to tu wstawię, a tymczasem TF2.
0

#5
Krakers  


  • Tytuł Użytkownik
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 22
  • Rejestracja 16 lipiec 2008
  • GG:7243163
  • Płeć:Mężczyzna
  • OS:Windows XP Home Edition
przepraszam za pomy?ki pisa?em troche na szybkiego i sie nie skupia?em ;p
co do gier no nie wiem, wydawa?o mi si? ?e na pude?kach od gier cz?sto widywa?em ?e dzia?aj? pod mac ale mo?e to takie z?udzenie by?o... oO
hmm nied?ugo sam b?d? mie? okazje dok?adnie przetestowa?

EDIT:
Przegl?dam teraz serwis Microsoftu i jestem pewien ?e jest mo?liwo?? zainstalowania wszystkich aplikacji windowsowskich pod MAC
Dołączona grafika
0

#6
bulaziom  


  • Tytuł Stały użytkownik
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 433
  • Rejestracja 27 czerwiec 2008
  • JID:bulaziom[at]jabster[dot]pl
  • GG:0
  • Płeć:Mężczyzna
Opinie o MAC OS zawsze widz? tylko dobre. Cena MACów mnie nie przekonuje, a poza tym jestem przyzwyczajony do PC. Za firm? Apple te? nie przepadam... zostan? przy PC z Linuksem;)
<img src="http://www.fsfe.org/campaigns/valentine-2010/vd-i-love-fs-358x60.png" border="0" class="linked-sig-image" />
0

#7
batwing  


  • Tytuł Mastah
  • Grupa Przyjaciele forum
  • Postów 1573
  • Rejestracja 18 lipiec 2008
  • JID:batwing@jabberpl.org
  • GG:11168579
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Łódź
  • OS:Ubuntu + KDE 4.2 / XP pro
CYTAT
Przegl?dam teraz serwis Microsoftu i jestem pewien ?e jest mo?liwo?? zainstalowania wszystkich aplikacji windowsowskich pod MAC
Windowsowych - nie. Microsoftu - tak, niektórych (np. Office). Owszem - niektóre programy chodz? zarówno pod windami jak i pod makiem, ale maj? ró?ne binarki i wspó?dziel? "tylko" pliki z danymi (grafiki, d?wi?ki, modele itp.). Jestem wielkim fanem serii "Myth" i cz??ci z "Kodeksu Absolutu" chodz? pod oboma systemami, ale "Er? wilka" mam PC-only. Mo?e wysz?a równie? na maki - nie znaju tongue.gif Niektóre aplikacje pecetowe mo?na odpali? dzi?ki wine, ale nie te windowsowe, tylko GNU smile.gif Jest ju? wersja makowa KDE4, a od kiedy te kompy s? produkowane w architekturze PC, to mo?na na nich po prostu Linuksa postawi? i spokój smile.gif

btw: od kiedy makówki chodz? na komponentach peceta, MacOS daje si? zainstalowa? na PC, ale EULA tego zabrania :/
Jak wymyślę coś fajnego, to tu wstawię, a tymczasem TF2.
0

#8
Usunięty/Gość_sim_jude96_*


  • Tytuł
  • Grupa Gość
Ja miałem mieć MacBooka ale kupiłem sobie wypanionego laptopa Toshiby za pół ceny.
0

#9
batwing  


  • Tytuł Mastah
  • Grupa Przyjaciele forum
  • Postów 1573
  • Rejestracja 18 lipiec 2008
  • JID:batwing@jabberpl.org
  • GG:11168579
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Łódź
  • OS:Ubuntu + KDE 4.2 / XP pro
sim_jude: no i? Nie jestem raczej w gor?cej wodzie kompany, ale do pitolenia o niczym s? inne dzia?y - warn sad.gif

BTW: czekam na newsa lub tutorial dla odrobienia tych, co masz wink.gif
Jak wymyślę coś fajnego, to tu wstawię, a tymczasem TF2.
0

#10
To_mój_nick  


  • Tytuł Nowicjusz
  • Grupa Nowicjusze
  • Postów 9
  • Rejestracja 24 październik 2008
  • GG:0
Niegdys mialem miec Leoparda, ale tak jak widac zostalem przy Winie, bo wiecej programow oraz gier do niego jest produkowanych...
[url="http://komputeromaniak.net/index.php?showtopic=3"]Dołączona grafika[/url][url="http://komputeromaniak.net/index.php?showtopic=4"]Dołączona grafika[/url][url="http://komputeromaniak.net/index.php?showtopic=178"]Dołączona grafika[/url]
----------------------
Jeśli chcesz zmienić swoją sygnaturkę przejdź do Panelu kontrolnego, a następnie do 'Edytuj sygnaturę'
0

#11
Ojros  


  • Tytuł Użytkownik
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 22
  • Rejestracja 26 sierpień 2008
  • GG:7218930
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Goleszow
Ja mam Imaca 24 calowego i są na nim 2 systemy MAC i windows. Oczywiście częściej jestem na windowsie ale to ogólnie z tego powodu, że więcej programów mam na pc. Myślę ze za kilka lat może już całkowicie przejde na tego unixa.
0

#12
glabek94  


  • Tytuł Stały użytkownik
  • Grupa Przyjaciele forum
  • Postów 1490
  • Rejestracja 21 lipiec 2008
  • JID:glabek94@jabber.org
  • GG:0
  • Płeć:Mężczyzna
  • OS:Ubuntu 10.04
@UP: artysta? Gdybym ja wydał ładnych parę tysi za coś, co jest zrobione specjalnie pod Maca Darwina to bym tylko jego używał.
0

#13
Ojros  


  • Tytuł Użytkownik
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 22
  • Rejestracja 26 sierpień 2008
  • GG:7218930
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Goleszow
Teraz właśnie to zrozumiałem... Ale i tak lipa bo mam photoshopa na pc a na macu musze gimpa uzywac, chyba że kupie wersje na maca ale drogo by to wyszlo...
0

#14
zmijolap05  


  • Tytuł Już całkiem nieługo inżynier
  • Grupa Informatycy
  • Postów 161
  • Rejestracja 25 sierpień 2008
  • JID:zmijolap05@aqq.eu
  • GG:0
  • Skype:zmijolap05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:/root
  • OS:Arch Linux
O ile pamiętam nie musisz kupować wersji na maca skoro masz licencje na PSa i masz go już na pc... wystarczy pobrać pakiet na maca(trial) ze stronki adobe i podać oryginalny klucz przy instalacji tongue.gif...


A co do Mac OS X to nadal próbuję zainstalować sobie nieco zmodyfikowaną wersję na desktop tongue.gif... iDeneb (z Mac OS X Leopard 10.5) ale, że nie chce rozpoznać mojej sieciówki i kilku jeszcze rzeczy to przy uruchamieniu otrzymuje jakże miły 'kernel panic'... xD


"Nienawidzę tego, co łatwe. Nie można być człowiekiem, jeśli nie stawia się oporu." -Twierdza A. de Saint-Exupery

2 + 2 = (2,0) + (2,0) = (2+2, 0+0) = (4,0) = 4 + 0i = |4|*(cosπ + i sinπ), {z', z" ϵ Ȼ: z'=(2,0) ^ z"=(2,0)}
0

#15
Usunięty/Gość_sim_thomas96_*


  • Tytuł
  • Grupa Gość
  • PS na PC, i PS na Mac to chyba oddzielne programy więc może się nie udać, ale możecie spróbować. Ale czy to jest wogóle legalne?
  • Instalowanie Mac OSa na PC jest nielegalne...

0

#16
lukaszartyszuk  


  • Tytuł Nowicjusz
  • Grupa Nowicjusze
  • Postów 9
  • Rejestracja 07 czerwiec 2009
  • GG:0
Zdarzyło mi się wiele razy używać MacOS-X. I jestem pozytywnie nastawiony. Tak ładnie tam wszystko działa.
A interfejs jest bardzo przejrzysty i intuicyjny, zdecydowanie bardziej dopracowany niż interfejs Windowsa czy Linuksa.

Pakiet iLife jest super! Na Windowsa czy Linuksa nie znajdziesz tak dopracowanych produktów. MacOS jest bardzo dobrym systemem dla grafików czy osób obracających się w świecie multimediów i DTP.

Chciałbym mieć Maca i OS-X'a ale te ceny ........
[url="http://komputeromaniak.net/index.php?showtopic=3"]Dołączona grafika[/url][url="http://komputeromaniak.net/index.php?showtopic=4"]Dołączona grafika[/url][url="http://komputeromaniak.net/index.php?showtopic=178"]Dołączona grafika[/url]
----------------------
Jeśli chcesz zmienić swoją sygnaturkę przejdź do Panelu kontrolnego, a następnie do 'Edytuj sygnaturę'
0

#17
Usunięty/Gość_96th_*


  • Tytuł
  • Grupa Gość
Spec od Linuksa się znalazł >.<
0

#18
Knapior  


  • Tytuł Stały użytkownik
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 195
  • Rejestracja 31 maj 2009
  • JID:knapior@chrome.pl
  • GG:0
  • Płeć:Mężczyzna
  • OS:Fedora 13, Mac OS X 10.6.3
Ja mam osx86 (tzw. Hackint0sh). PS'a można zassać z zakazanego miejsca.
Dołączona grafika
0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych